Karácsonyi receptek

RECEPTEK 
Diós beigli (bejgli)
Hozzávalók:
Tésztához:500 g liszt200 g vaj vagy margarin70 g porcukorCsipet só1 tasak Dr. Oetkert Instant Élesztő2 db tojássárgája100 ml tej

Töltelékhez:500 g darált dió200 g cukor300 ml tej50 g mazsola1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor1 citrom héja1 kávés kanál rum

Kenéshez:1 db tojás

Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne az élesztőt. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel jól összedolgozzuk. A tésztából négy cipót formázunk, és hideg helyen fél órát pihentetjük.
A töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral, a citromhéjjal, majd hozzáadjuk a diót. A diós tölteléket rummal ízesítjük és belekeverjük a megmosott mazsolát. A tölteléket hagyjuk kihűlni.
A pihentetett tésztát kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket úgy, hogy a két szélére ne kerüljön. A tészta szélét behajtjuk, majd feltekerjük. A tészta nyújtásánál a deszkát és a tésztát ne lisztezzük!
A beigliket egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, megkenjük tojássárgájával, majd hűvös helyen kb. egy órát száradni hagyjuk. Ezután tojásfehérjével kenjük meg a tésztákat és újabb egy órát hagyjuk száradni. A beigliket több helyen megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz ki tudjon jönni, így nem reped ki a tészta.

Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160°C (előmelegítve)
Gáz: 3 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25-30 perc 

                        

                      Karácsonyi diós beigli Update2

Hozzávalók: Fél kg teljes kiőrlésű liszt 1 margarin 2 egész tojás 2 dl tej 2 dkg élesztő 1 tk.canderel vagy 5-6 csepp édesitőszer csipetnyi só 1 ek. olivaolaj

Töltelékhez valók: 30 dkg darált dióbél 4-5 ek. canderel- ha édesebben szereted, akkor izlés szerint több- 1.5dl forralt víz, vagy tej 2-3 ek. mazsola


Elkészítés: Legeléb is a tejet meglangyosítjuk. Vigyázzunk, ne legyen forró, mert a beléje hintett canderel a túlzott forróság hatására olyanná válik, mint a záétonyra futott házasság: eltűnik belőle minden, ami édes. Ráadásul a belemorzsolt élesztőnek sem tesz jót a felfokozott hőmérséklet. Mindezt néhány percig állni hagyjuk, felfuttatva a matériát, mint vidéki lányt a valóságshow.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a csipetnyi sót, majd a közepében kis „fészket” készítünk, melybe beleöntjük a felfuttatott élesztőt és az egyik egész tojást. Kikölteni szerencsére nem kell, viszont a masszát jó alaposan összegyúrjuk, és úgy fél órán át letakarva állni hagyjuk, magyarul kelesztjük.
Közben elkészíthetjük a tölteléket. A mazsolát néhány percig vízbe áztatjuk, majd lecsöpögtetjük. A dióbelet összeházasítjuk az édesítőszerrel, hozzáadjuk a mazsolát, s összekeverjük a felforralt vízzel, vagy tejjel.
Eközben ha ügyesek voltunk, a tészta már jól láthatóan dagadozik. Ekkor 4 egyforma cipót formázunk belőle, és a sodrófa humánus felhasználásával kábé fél centi vastag, téglalap alakra nyújtjuk.
Ezt követően a töltelék esetében is jöhet az „oszd meg és uralkodj!" elve, azaz ebből is 4 egyenlő részt képezünk, és egyenként megkenjük vele a téglalapokat. A minél szorosab feltekerés után jöhet a kiolajozott tepsibe, mint utolsó előtti nyughely a bendőnk előtt. A másik tojássárgájával a bejglik tetejét kenjük és előmelegitett sütőben úgy 40 percig sütjük, míg a teteje aranybarnára nem sül.
Utána már csak arra kell figyelni, hogy meg ne egyék előlünk ezt az ínycsiklandóan finom édességet.

                      

 


Ádventi rózsák recept

Hány személyre:

» 250 g liszt
» csipetnyi só
» 200 g margarin
» 75 g porcukor
» margarin a tepsi kikenéséhez
» 1 tojássárgája
» 40 g mandulalapocska
» 100 g narancslekvár


Első lépésként keverjük össze a lisztet, sót, morzsoljuk bele a vajat, adjuk hozzá a porcukrot, majd dolgozzuk sima tésztává.
Csomagoljuk be a tésztát és hagyjuk állni egy órát a hűtőben.
Állítsuk a sütőt 200 fokra. A tésztát nyújtsuk ki és formázzunk belőle virágokat. A tojássárgáját egy kevés vízzel keverjük fel és kenjük meg a tészta felét és hempergessük meg a mandulalapocskákba. Ezután süssük 10 percet a kivajazott tepsibe. Ha kész, kenjük meg lekvárral a sima süteményt és ragasszuk rá a mandulás felét.

                     

 


Al-dunai halleves - Karácsonyi recept recept

Hány személyre: 4

» 2,5 kg ponty
» 25 dkg vöröshagyma
» só
» 2 zöldpaprika
» 15 dkg vegyes leveszöldség
» 2 közepes paradicsom
» 8 dkg csipetke
» 3 tojássárgája
» 5 szem egész bors
» 3 dl tejföl
» 2 dkg csemege pirospaprika
» 1 babérlevél
A halat megtisztítjuk, a csontokat eltávolítjuk, majd a filéket felszeleteljük, besózzuk, és a hűtőben állni hagyjuk. A hagymát megpucoljuk, felaprózzuk, a zöldpaprika magját eltávolítjuk, majd a paradicsommal együtt feldaraboljuk. A zöldséget megtisztítjuk, és hasábokra felvágjuk. A halfejet, a csontokat, a hagymát és a zöldségeket kb. 2 l vízben feltesszük főni, miután felforrt, még egy órát főzzük. Ekkor leszűrjük, a lébe berakjuk a filéket, a pirospaprikát és a borsot, majd 20-25 percig főzzük. A tejfölt és a tojássárgákat elkeverjük, majd ezzel behabarjuk a levest. Végül ízlés szerint ecettel ízesítjük, és csipetkével tálaljuk

                                     .
                        


                          Almával töltött sertéspecsenye - Karácsony recept

Hány személyre: 14-16 adag

» 2 gerezd zúzott fokhagyma
» 1 teáskanál durva szemű só
» 1 teáskanál szárított rozmaring
» 1/2 teáskanál szárított kakukkfű
» 1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
» Kb. 2kg kicsontozott sertéskaraj
» 1 evőkanál vaj
» 2 nagy savanykás alma, meghámozva, kimagozva és vékony szeletekre vágva (bögre)
» 1 közepes fej vékonyra szeletelt vöröshagyma (kb. 1 bögre)
» 2 evőkanál barna cukor
» 1 teáskanál dijoni mustár
» 1 bögre almabor vagy almalé
160°C-ra melegítsük elő a sütőt. Keverjük össze a fokhagymát, a rozmaringot, a sót, a borsot és a kakukkfüvet egy kis lábasban. Majdnem a közepéig vágjuk be hosszába a húst. Hajtsuk szét. Dörzsöljük a fokhagymás keverék felét a hús belsejébe.
Közepes- nagy lángon olvasszuk meg a vajat egy nagy lábasban. A hagymát és az almát adjuk hozzá, 5-10 perc alatt kevergetve pároljuk puhára. Adjuk hozzá a mustárt és a barna cukrot. A hús bevágott felszínén oszlassuk el az almás keveréket. A bevágott részt hajtsuk vissza és hosszában kötözzük össze a húst. Öntsük rá az almabort/ almalevet. A maradék fokhagymás keveréket dörzsöljük a húsba.
Süssük lefedés nélkül 2-2és1/2 órán keresztül, gyakran locsolgatva az pecsenyelével, ami a tepsi alján összegyűlt. Felszeletelés előtt hagyjuk a 15 percig állni a sültet.

                          

 


Angol karácsonyi pulykasült - Karácsonyi recept recept

Hány személyre: 4

» egy 2 kg-os fiatal pulyka
» szalonna
» 35 dkg serésháló
» 20 dkg sonkaszalonna
» 1,5 dl olaj
» 2 ek. paradicsompüré
» 1 dl száraz fehérbor
» 2 borízű alma
» s


A pulykát felbontjuk, kibelezzük, kimossuk, majd a mellére spárgával kikloffolt szalonnt tűzdelünk. A combra vékony szalonnacsíkokat teszünk, majd az egészet megszzuk. A hasüregébe tesszük a két megszurkált almt, majd ráöntjük a forró olajat, és így megpirítjuk, majd 2 dl vizet adunk hozzá, és így megpároljuk, sütjük 2 órát. Közben saját zsírjával locsolgatjuk, majd zsírjából el is veszünk, és így sütjük teljesen puhára. Eközben az elvett zsiradékhoz hozzákeverjük a paradicsompürét, a bort, 3 dl vizet, majd megszzuk, és felforraljuk. Végül a mártást átszűrjük, majd kis csészékben tálaljuk a pulyka mellé.

                            

 


Angol mézeskalács recept

Hány személyre:

» A tésztához:
» 130 g vaj, 2 tojás
» 250 g barnacukor
» 200 g méz
» 100 g kandírozott, apróra vagdalt gyömbér
» 100 g apróra vagdalt kandírozott citrom
» 100 g apróra vagdalt kandírozott narancs
» csipetnyi só
» csipetnyi reszelt szerecsendió
» 1 teáskanál gyömbérpor
» 1 teáskanál fahéj
» 1/2 őrölt szegfűszeg
» 100 g darált mogyoró
» 500 g liszt
» másfél csomag sütőpor
» A mázhoz:
» 200 g porcukor
» 3 evőkanál feketeribizli-lé
» A díszítéshez:
» 100 g egész mogyoró


Első lépésként a felmelegített vajba tegyük bele a cukrot és a tojást. Ezután melegítsük fel a mézet is és adjuk hozzá a gyömbért, kandírozott citromot, narancsot, sót és a fűszereket. Ezt keverjük össze a tojásos masszával. Keverjük a lisztbe a sütőport és a darált mogyorót, majd gyúrjuk össze a mézes masszával. Hagyjuk pihenni egy órát a hűtőben. A sütőt állítsuk 180 fokra. A tésztát nyújtsuk ki 1 cm vastagságúra és formázzunk belőle szíveket. Tegyük a tepsibe és süssük 10 percig. Végül keverjük a porcukrot és a fekete ribizli levet simára. Kenjük be vele a meleg süteményeket és díszítsük fel mogyoróval a tetejét.
                        

 


Angol pulykarakottas - Karácsonyi recept recept

Hány személyre: 4

» 80 dkg pulykamell
» 6 dkg vaj
» 15 dkg félkemény sajt
» só
» őrölt fehérbors
» 2 dl száraz fehérbor


A húst egyforma szeletekre felvágjuk, majd kikloffoljuk és megsózzuk. Egy jénait kivajazunk, majd belefektetünk egy sor pulykahúst. A húsra kevés sajtot, vajat morzsolunk, majd újra egy sor hú következik. Ezt egészen addig folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A felső réteg sajt legyen, amire még kevés borsot és vajat szórunk. A rakottasra bort öntünk, lefedjük alufóliával, majd sütőben megpároljuk. Miután az alufóliát levesszük, a húst pirosra sütjük. Végül burgonyapürével vagy petrezselymes krumplival kínáljuk.
                   

                                                              

                                                                 
 

Kereső

 

 

 

 

Belépés
0.026 mp