Receptek

                                          Angyalcsók recept

                                           Hány személyre: 8

» 20 dkg darált mogyor
» 6 dkg liszt
» 4 e.k. tejszín
» s
» 6 dkg cukor
» 3 tojás
» A birskompóthoz:
» 4 birsalma
» 1 narancs
» 2 e.k. méz
» 0,5 dl narancslikőr


Fogunk egy tálat, beleöntjük a lisztet, a tejszínt, csipetnyi st, a cukrot a tojásokat beleütjük, majd beleszórjuk a mogyort és összekeverjük. 15-20 percig pihenni hagyjuk, közben a birsalmt meghámozzuk, fölvágjuk, beledobjuk egy lábosba, ráreszeljük a narancs héját, majd a levét ráfacsarjuk, rcsorgatjuk a mézet és annyi vizet engedünk rá, hogy éppen ellepje. Föltesszük a tűzhelyre és addig főzzük, amíg a birsalma meg nem puhul, ezután lefedjük és hűlni hagyjuk. Ezután a korábban összekevert mogyors masszából galuskákat szaggatunk és olajon kisütjük őket. Miután kihűlt a birs, beleöntünk egy kis narancslikőrt és beledobhatunk pár egész mogyort is, majd a galuskákkal tálaljuk.
                      

 


Angyalszárnyak - Karácsonyi sütemény recept

Hány személyre: 4

» 50 dkg liszt
» 2 dkg élesztő
» 1 dl tej
» 1 ek. cukor
» 2 dl tejföl
» s
» A töltelékhez:
» 25 dkg cukor
» 4 ek. méz
» 50 dkg dió
» 10 dkg mazsola
» 0,5 dl rum


A lisztet, a margarint, a tejfölt, a tejben felfuttatott élesztőt jó alaposan összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a cukrot, a st is. Alaposan összegyúrjuk, majd kb. 1 órát állni hagyjuk. Kinyújtjuk, és pogácsaformával kiszaggatjuk. Amíg a tészta kel, a cukrot és a mézet felforraljuk 2,5 dl vízzel, majd beletesszük a diót, a mazsolát és a rumot is. Miután a töltelék kihűlt, megtöltjük vele a kerek tésztákat, majd behajtjuk őket, széleit pedig kicakkozzuk. Kivajazott tepsiben készre sütjük, és még melegen megszórjuk őket cukorral.

                           

 


                                       Arany papucs - Karácsony recept

                                Hány személyre: Nagyjából 2és 1/2 tucat

» 1/2 bögre puha vaj
» 120g puha krémsajt
» 1 bögre liszt
» Gyümölcslekvár


A vajat és a krémsajtot keverjük simára egy nagy tálban. A lisztet adagoljuk fokozatosan a vajas keverékhez, és keverjük addig, amíg nem kapunk lágy masszát. a tésztát osszuk két részre, csomagoljuk mindkét darabot műanyag zacskóba egy órára tegyük a hűtőbe.
190°C-ra melegítsük elő a sütőt. 3 mm vastagságúra nyújtsuk mind a két tésztadarabot lisztezett deszkán. 6 cm-es négyzetekre vágjuk a lapokat. Egy teáskanál lekvárt tegyünk mindegyik négyzet közepére. Hajtsuk be középre a két szemben lévő csücskét és nyomjuk össze őket ujjunkkal, hogy összeragadjanak. Egymástól 2-3 cm távolságra helyezzük a sütiket egy kikenetlen sütőlemezre. 10-15 percig süssük vagy amíg nem kapnak világosbarna színt. rácsra kitéve hagyjuk hűlni.
                              

 


                                   Ausztrál pulykamell - Karácsonyi recept recept

                                                           Hány személyre: 4

» 80 dkg pulykamell filé
» 2 tojás
» 30 dkg sovány sertéshús
» 8 dkg vaj
» 15 dkg főtt, süstölt tarja
» 20 dkg sárgarépa
» 20 dkg ecetes uborka
» 15 dkg vöröshagyma
» 10 dkg aszalt szilva
» 1 csokor petrezselyem
» 3 ek. zsemlemorzsa
» grill fűszerkeverék
» 10 dkg füstölt szalonna
» őrölt bors
» majoránna


A hagymát meghámozzuk, majd a sertéshússal ls a szalonnával együtt ledaráljuk. Ezután hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát, a felaprózott petrezselymet, a grillfűszereket, az őrölt borsot, a majoránnát, a tojásokat, 3 dkg vajat, és a felaprózott uborkát. Az egészet jó alaposan összekeverjük, majd 1-2 evőkanál zsemlemorzsát is belegyúrunk. A pulykamellet bevágjuk úgy, hogy ha széthajtjuk, akkor téglalap alakú legyen. Erre egy-egy tarjaszeletet fektetünk, majd erre tesszük a töltelék felét, az aszalt szilvát, és végül újra a tölteléket. A tetejére a szalonnaszeletek kerülnek, majd a pulykamellet behajtogatjuk, átkötjük cérnával, és kivajazott alufóliába csomagoljuk. Kb. 1 órát sütjük, majd az alufóliát kibontva megpirítjuk, és már kínálhatjuk is valamilyen körettel.
                                

 


                                      Bajor sörös kakas - Karácsonyi recept recept

                                                              Hány személyre: 4

» egy 1 kg-os kakas
» 10 dkg sárgarépa
» 10 dkg petrezselyemgyökér
» 15 dkg vöröshagyma
» őrölt bors
» sör
» 2 gerezd fokhagyma
» 2 szem borókabogyó
» 3 ek. olaj
» 1/2 csomó petrezselyemzöld
» 1 késhegynyi bazsalikom
» s
» 1 csapott ek. liszt


A kakast megtisztítjuk, belsőségeit eltávolítjuk, majd feldaraboljuk, és egy tálba tesszük. A sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a vöröshagymt megpucoljuk és felaprózzuk, majd ezeket a petrezselyemmel együtt a kakashoz adjuk. Összepréselt fokhagymval, bazsalikommal, borókabogyóval ízesítjük, majd annyi sört öntünk bele, hogy az egészet ellepje, és egy napig a hűtőben állni hagyjuk. Másnap olajon kisütjük a kakast, sval, borssal ízesítjük, majd egy kevés páclével lábosban addig pároljuk, amíg puha nem lesz. Eközben egy kevés páclével simára keverjük a lisztet, és ezzel sűrítjük be a pecsenyelevet. A húst tányérra tesszük, a mártással leöntjük, és sült burgonyval kínáljuk.

                          

 


                              Boldog karácsony torta - Karácsony recept

                                        Hány személyre: 16 adag

» Torta és bevonat:
» Krémesbevonat (l.alább)
» Zöld és barna ételfesték
» 1-2 evőkanál tej
» 2 db 20x 20 cm-es tortalap
» Habcukros bevonat (l. alább)
» Egyébb kellékek:apró színes cukorkák
» 1 db 48x 33 cm-es, a torta méretére vágható alátét
» 2 habnyomó zsák nyomófejekkel
» Krémes bevonat:
» 1és 1/2 bögre sütőmargarin
» 1éa 1/2 teáskanál citrom-, kókusz-,mandula-vagy borsmentaaroma
» 7és 1/2 bögre szitált porcukor
» 1/3 bögre tej
» Habcukros bevonat: 1/2 bögre víz
» 24 nagy habcukor, félbevágva
» 2/3 bögre félédes csokoládé darabolva
» 1/2 bögre sütőmargarin
» 5 bögre szitált porcukor
» 3 teáskanál vanília


A krémes bevonatot készítsük el, 1 és 1/2 bögrényit tegyünk félre belőle. Színezzünk világoszöldre 1/4 bögrényit, világosbarnára a másik 1/4 bögrényit. (A színezéshez használjunk ételfestéket, amit a masszával jól keverjünk el. Apránként adagoljuk a festéket, hogy elérjük a kívánt színárnyalatot.) Fehéren hagyott bevonatot tejjel hígítsuk, teáskanálnyi adagonként, amíg nem kapunk híg masszát.
Az előkészített alátétre tegyünk egy tortalapot. A habcukros bevonatot készítsük el, és a tortalapot kenjük be 1/2 bögrényi adaggal. A következő tortalapot tegyük a megkent lapra. A torta oldalát és a második lapot is kenjük be teljesen a krémes bevonattal. A maradék habcukros bevonattal kenjük meg újra, a masszát simítsuk egyenletesre mindenhol.
Rajzoljunk egy karcsonyfát a torta tetejének közepére. A zöld lombot készítsük el, apró levélformákat rajzolva a nyomófejjel. Haladjunk alulról felfelé, fedje minden újabb levél az alatta levőt. A levélsort először a körvonalak mentén készítsük el, majd a belső leveleket is rajzoljuk meg alulról felfelé haladva. A csúcsra egy felfelé álló nagyobb levelet rajzoljunk. A habnyomó zsákot úgy tartsuk, hogy a nyomófej 45°- os szögben jobbra álljon a tortához képest. Tartsuk közvetlenül a torta fölé a zsák nyílását, és nyomjuk finoman, amíg ki nem rajzolódik a levél als fele. A nyomófejet közben a levél csúcsa felé húzzuk. Ha kész a levél, a zsákot ne nyomjuk tovább, emeljük fel.
A fa törzsét kisebb átmérőjű nyomófejjel a világosbarna bevonatból készítsük. A habnyomó zsákot tartsuk függőlegesen, tartsuk közvetlenül a torta fölé a nyomófej nyílását, és a fatörzs helyére nyomjunk finoman pöttyöket. A habnyomó zsákot emeljük fel kissé nyomás közben. Ha a pötty készen van a zsákot emeljük fel és ne nyomjuk tovább.
cukorkákkal díszítsük a fát. Dekoráljuk zöld levelekkel a torta szélét alul és felül.
Krémes bevonat:
A margarint és az aromát egy nagy tálban keverjük habosra közepes fokozatra állított botmixerrel. A porcukoradag felét apránként adjuk a keverékhez. Szórjunk bele egyszerre 1/2 bögrényit, majd az egészet keverjük simára. A tejet öntsük a masszába, és miután elkevertük, a maradék cukrot adjuk hozzá és keverjük addig, amíg nem kapunk habos sima masszát. Hűtőben tároljuk.
Habcukros bevonat:
A margarint, a vizet, a csokoládét és a habcukrot tegyük egy nagy lábasba. Főzzük addig kis lángon folyamatosan kevergetve, amíg meg nem olvad az egész és nem lesz sima. A tűzről vegyük le, és 5 percig hagyjuk állni. A porcukrot és a vaníliát keverjük hozzá közepes fokozatra állított botmixerrel. Addig keverjük, amíg nem válik mattá a massza. Használjuk fel azonnal.

                                 

                                                              

                                                               Halászlé receptek

                                                                   

Kereső

 

 

 

 

Belépés
0.042 mp