Kutyák

 

A kutyatenyésztésről általában
A tervszerű kutyatenyésztés a 19. században kezdődött, az első ebtenyésztő egyesület 1873-ban jött létre Nagy-Britanniában. A tenyésztést tekintve genetikailag három csoportot különböztetünk meg, a hibrid, a korcs és a fajtiszta egyedeket, az utóbbiak a törzskönyvi rendszerben vannak nyilvántartva. 
 
Kutyatenyésztés Magyarországon
Magyarországon bárki foglalkozhat kutyatenyésztéssel. A tenyésztő részéről nincs szükség előzetes tanulmányokra, azonban a kutyákat el kell vinni a tenyészszemlére, ahol megállapítják, hogy a példány alkalmas-e tenyésztésre és ha igen, kiállítják számára a tenyészthető minősítést. Itt megnézik, hogy a kutya a fajtasztenderdnek megfelelő-e, illetve kötelező szűrővizsgálatokon vesz részt, ahol megvizsgálják, hogy egészséges-e. Magyarországon fajtánként változó, de átlagosan 4-5 tenyészszemlét tartanak évente. Ahhoz, hogy egy kutya részt vehessen a tenyészszemlén, be kell töltenie a fajtánál megadott kort, általában 12-18 hónapos kort. Be kell mutatni az orvosi szűrés eredményeit, a törzskönyvét, egyedi azonosítóját és be kell fizetni az elbírálás díját. A tenyészszemlét a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete és partnerei szerveznek, jelentkezni a helyszínen lehet.  
 
Az elbírálás
A szükséges fajtajellemzőket a fajtatanács határozza meg. Ennek hiányában a fajta gazda vagy fajtaklub dolgozza ki a szempontokat. A tenyészszemlén a küllembíró, illetve munkabíró vizsgálja meg a kutyákat. A kutyát természetesen mosdatva, fésülve ajánlott odavinni, de semmi esetre sem sminkelve, mert le fogják a sminket töröltetni a kutyákról. Érdemes előre felkészíteni a kutyákat például a fogak vizsgálatára, hogy minél nyugodtabban tűrje azt. Gyakorolható még a mozgás bírálata, ahol a kutyának pórázon a gazda bal oldalán a lába mellett kell sétálnia. 
Amennyiben a kutya nem kapja meg a szemlén a „tenyésztésre javasolt” minősítést, egyszer lehetőség van a minősítés megismétlésre legalább egy év elteltével, szigorúan egy alkalommal. Ha akkor is elutasítják a minősítést, a kutya végleg kizárásra kerül a tenyészésből. Ez esetben a bíró köteles indoklást adni a minősítésről.
Magyarországon az egy főre jutó kutyák száma Európa-szinten az egyik legmagasabb. Ez jó alapot ad a virágzó kutyatenyésztéshez. Sajnos azonban a fajtatiszta kutyák szaporulatának nagyságrendileg harmada gazda nélkül marad, sokszor menhelyre, rosszabb esetben utcára, sintértelepre kerülnek.
 
A tenyésztésről
Mielőtt kutyatenyésztéssel foglalkoznánk, el kell döntenünk, hogy mi a célunk a kölykökkel. Szeretnénk megtartani őket, ami esetleg sok energiát és pénzt őröl fel? El szeretnénk adni vagy ajándékozni őket? 4-5 kiskutya gondozása hatalmas feladat, nem célszerű a vemhesség, ha nincs megoldva az utódok elhelyezése. A kutyamenhely ebben az esetben kegyetlenség, mint megoldás, ráadásul nem biztos, hogy bármikor be tudják őket fogadni. 
 
A kutyák tenyésztésénél ismert, hogy amennyiben a kutya nem fajtiszta, nem az anyjukra hasonlítanak majd a kölykök. Ha két kevert szülőről van szó, nagyon nehezen mondható meg, melyikükre fognak hasonlítani. Ha két fajtiszta kutyáról van szó, akkor is érdemes alaposan megnézni a kant, hogy biztosan meglegyenek a fajta jellemzői, mint a szőrzet, temperamentum, és fontos, hogy meglegyen a törzskönyve, pedigréje. Ez azért lényeges, mert a vevők, ha fajtiszta kutyát szeretnének, a legjobbat fogják kiválasztani. 
Ha minden feltétel adott a pároztatáshoz, utolsó lépésként lépjünk kapcsolatba az állatorvossal, aki tanácsot ad a szuka vemhessége alatti ellátásához. Az orvos sokszor tenyésztőt is tud ajánlani, aki segíthet a leendő kan felkutatásában is. 
 
A vemhesség
A szuka első tüzelése a teljes testhossz elérésekor történik, ez jelzi az ivarérettséget. Kisebb testű kutyáknál 6-8 hónapos korban, nagyobbaknál egy éves kor környékén jellemző. A tüzelés általában 21 napig tart március és november végén. A kutyavemhesség megközelítőleg 63 napig tart. Az állatorvos jellemzően a 28. naptól tudja az állat hasának megnyomogatásával megállapítani a vemhességet, de akár ultrahangfelvételt is készíthetnek.  Vigyázat, az álvemhes kutyáknál is ugyanezek a jelek láthatóak. A vemhesség észlelésekor célszerű konzultálni az állatorvossal, hiszen megváltozik a táplálás, fel kell készülni a vemhességre és a vajúdásra, érdemes felkészülni a vészhelyzetekre is.  Ha jó állapotban van a vemhes szuka, nincs szüksége pótlólagos kalóriabevitelre, illetve csak az ellés előtt nagyjából 5 héttel, amikor a testtömege is növekedésnek indul. Ilyenkor érdemes 35-50%-kal növelni táplálékmennyiségét, de csak fokozatosan. Inkább kisebb adagokat kapjon, kicsit gyakrabban, mint korábban. Nem jó, ha a túl nagy adagokkal megterhelik a szervezetét. Ha a táplálék korábban kiegyensúlyozott és megfelelő tápanyagtartalmú volt, nincs szükség pótlólagos vitaminokra a vemhesség alatt. 
 
 
 
Macskák
Miért tartsunk macskát?

A megfelelően tartott macska éppoly kiváló társa lehet az embernek, mint a kutya, ám a cicák viselkedése és habitusa nyilvánvalóan különbözik, így a velük való bánás eltérő követelményeket támaszt. A tapasztalt macskabarátok rendszeresen sorakoztatnak fel érveket a cicák mellet, melyek kedvenceik erényeit foglalják össze, és a tartás könnyebbségeire utalnak. Legelőször is, a macskák többsége rendkívül csendes háziállat; a kutyától eltérően nem ugatnak, nem hangoskodnak, kölyökkorukban sem rágják meg a cipőket, és nem tesznek kárt a berendezésben; nem csaholnak a szomszédra, és a postai kézbesítőre sem "kiabálnak" rá. Természetesen akadnak fajták, melyek más jellemmel vannak megáldva, a ritka kivételek közé tartozik a sziámi és néhány keleti macskafajta, melyek meglepően hangosak lehetnek. Gyakran éles hangon nyávognak, így szórakoztatják magukat, ha unják a semmittevést, a fülsértő hangon előadott koncert pedig igen kellemetlen egy lakásban. Ellenben fel kell rá készülni, hogy a párzás időszakában valamennyi macska viselkedése megváltozik, mind a kandúrok, mind a nőstények nekibátorodnak, "megjön a hangjuk", és néhány hét erejéig meglehetősen kiabálós jószág válhat a csendes cicából. Ettől eltekintve a macskák többsége békés, csendes lakótárs; nem zavarja a gazdit, és nem élénkül meg az idegen hangok hallatán.

Szabadon tartott macska

 

Egy macska legfőbb erénye a szabadsága. Ezt pedig a legjobban egy kertes házban teheti meg. A szabadban megkapja mindazt, amire a cica lelkének és testének szüksége van. Miután pedig kiugrálta magát, vadászott minden létező dologra az udvaron,  megélezte a karmait a közeli fákon, szalad haza kedves gazdájához.

 

Ekkor jön el a mi időnk. Hogy mivel köthető legjobban hozzánk egy cica? Természetesen a hasával.

Számos márkás macskakaja létezik, de minden macskának más és más az izlése. Egy azonban minden macskára érvényes. Ez pedig az, hogy ha egyszer elkapatod, akkor igen nehéz újból megtörni az ellenállását, és vissza szoktatni egy szerényebb kajára.

 

Tény, hogy minden macskának hasznos a házi koszt, de emellett szüksége van arra a kis plusszra is, amit a számukra gyártott eleségek tartalmaznak.

Ha nem is mindig van rá keret, a száraz eleségre mindenképpen kerítsünk egy kis összeget, mert számos vitamin és ásványi anyagot tartalmaz, melyet macskánk meg fog hálálni. Ezek erősítik immunrendszerét, erőssé és egészségessé teszi a macskát, és a szabadon játszó cicáknak erre különössen nagy szükségük van.

Ugyanakkor fontos a minőség is, mert a rossz minőségű étel, hiába olcsó, sokszor még a macskánk számára is ehetetlen.


Megfelelően kell óvni őket az élősködőktől.

 

A legfontosabb dolog a veszettség elleni oltás, amit minden évben be kell adatni az állatorvossal.

A másik dolog pedig a rendszeres féregtelenítés.

Lehet, hogy nem mindenki van ezzel tisztában, de ha a macska bélférges, azt az ember könnyen elkaphatja. Csak akkor derül ki, ha már késő.

Van még egy lényeges kellemetlen élőskodő, ez pedig a bolha.

Tudom, hogy a bolha nyakörv a legolcsóbb, de meg kell mondanom, hogy az egyik legkevésbé hatékony. A legjobb védelem az ampullák.Bár nagyon drágák, de tapasztalataim szerint minden pénzt megérnek. Sok bosszúságtól ( kullancs és bolha), megkímélik az embert.

A legfontosabb dologot hagytam a végére. Minden macskának szüksége van a gazdi szeretetére. Egy kis fülvakargatás, has simogatás, és egy kis hízelgés, hogy doromoljon nekünk. Számunkra ez a nap legszebb pillanata, és ezt ők sem felejtik el.


Szoba cica

A macska tartóknak van egy hatalmas tábora, aki bár panelban laknak, mégsem tudnak elszakadni kedvencüktől, ezért szoba cicát tartanak.

Erre a fajta nevelésre inkább a nemesített fajták alkalmasabbak. A házicica ugyan nevelhető lakásban, de szegény inkább szenved, minthogy boldog élete lenne. Tehát mindenki gondolja meg, hogy tart-e macskát. Ha pedig igen, akkor egy szoba cicának elég nagy igényei vannak.

Mivel ő nem mehet ki a szabadba, ezért helyet kell biztosítani nekik az ablaknál, mert ráérő idejükben imádnak nézelődni, és inkább legyen egy jól megközelíthető hely, ahonnan mindent látnak, és kényelmesen elférnek, mintha levernének egy sor fontos, vagy szép dolgot.  Nekik ez nagyon fontos, és ki is fogják harcolni maguknak.

Alom. A lehető legfontosabb dolog. Ha megérkezik a kiscica, akkor az első dolog, amit meg kell mutatni neki, az az alom. Bele kell tenni, és lehetőleg megvárni vele, míg elvégzi  a dolgát. Ha ez megvan, akkor utánna már nem lesz vele probléma, feltéve, ha az alom tisztán van tartva. Pénztárca kérdése, hogy milyen almot veszünk, az olcsóbbak hátránya, hogy sajnos a szag elég átható tud lenni. Ebben az esetben nem elég naponta kitakarítani, ajánlatos szagtalanító port is venni, és még a kényesebb orrú rokonok ekkor is érezni fogják a szagát. A drága almok ennél sokkal jobbak, de ezeket is minden nap takarítani kell, és minden héten cserélni. Ha erre nem fordítunk kellő figyelmet, akkor a macska nem fog belemenni, és az kellemetlen következményekkel járhat a lakásra nézve.

A szoba cicák számára létezik egy kaparófa nevű tárgy, amire vagy rá tudjuk szoktatni, vagy nem. Nekem sosem sikerült. Ennek egyetlen hátrányát a fotel bánta, mert azt rendszeresen használta a karmai élesítésére. Amennyiben azonban tetszik neki a fa, akkor olyan helyre kell tenni, ahol könnyen eléri, és stabilan rögzíteni kell, ha lehet függőleges állásban, mert számukra ez a természetesebb. Ha semmiképpen sem megy a dolog, akkor én még ajánlanám a köröm vágását. Ez a gazdinak is jó, és a macskának sem fáj. Fontos, hogy csak kicsit szabad belőle vágni, sé csak teljes nyugalmi állapotban próbáljuk meg, mert mcskánk nem biztos, hogy rajongani fog az ötletért.

Etetés tekintetében figyelembe kell vennünk, hogy a szobacica sokkal finnyásabb szabadon élő társainál. Kétszer is meggondolja, hogy mit egyen, és hogy mikor. Igényli, hogy állandóan legyen előtte kaja, különben nem hagyja élni a gazdit. Szereti az inyencséget, és ez az egyetlen dolog, amivel bármire rávehető. Az olcsóbb termékek valahogy mindig hidegen hagyják, de a drágábbakért rajong.  Száraz eleségként nagyon tudom ajánlani a Friskies indoor cats kajáját. Olyan plusz adalékokat tartalmaz, amely elengedhetetlen a lakásban tartott macskák számára. kedveskedj neki, hiszen bezárva él, és itt neked kell azért teperned, hogy ő körbe hízelegjen téged.

Bár lakásban tartod, azért a kötelező veszettség elleni oltást ajánatos beadatni, és a féregtelenítés is nagyon fontos. Bárhonnan elkaphatja, és te csak azt veszed észre, hogy lassan elfogy a macska, pedig szinte zabál. Ebben az esetben a bolha nyakörv is elegendő, hiszen jóval keveebb lehetősége van a bolhák összeszedésére, és az öv elriasztja a lehetséges vállalkozókat is.

Ajánlatos alvóhelyet készíteni neki, és rendszeresen átpakolni oda, mert ha megszokja, hogy veled alszik az ágyban, akkor egy élet is kevés, hogy erről leszoktasd.

 

 

 

 

Kereső

 

 

 

 

Belépés
0.033 mp