Muffin receptek

 


Fehérboros, mazsolás muffin
Hozzávalók (12 db): 2 db tojás, 15 dkg barnacukor, 15 dkg reszelt sárgadinnye vagy alma, 2
evőkanál méz, 1,5 dl étolaj, 2 dl fűszeres bor (pl. muskotályos), 30 dkg liszt, 1 dkg sütőpor.
A formákat kivajazzuk. A tojást, a barnacukrot, a gyümölcsöt, mézet alaposan, 4-5 percig
összekeverjük. Rövid ideig pihentetjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a bort
és utána az olajat. Ismét pihentetjük. Hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Kb. 6-8
órára hűtőbe tesszük, közben többször átkeverjük. Nyomózsákkal vagy beolajozott
evőkanállal a masszát a formákba töltjük. 180 °C-on 30-35 percet sütjük. Miután kihűlt, a
tetejét porcukorral meghintjük


Mazsolás muffin
10 dkg zabpehely, 10 dkg búzacsíra, 5 dkg búzakorpa, késhegynyi só, fél mokkáskanál
fahéj, 3 dl joghurt, 1 dl juharszirup, 1 tojás, fél dl olaj, 10 dkg liszt, fél csomag sütőpor,
10 dkg mazsola, vaj
A zabpelyhet, búzacsírát, búzakorpát, sót, fahéjat és a joghurtot keverjük jól össze, és
pihentessük húsz percig. Egy másik tálban keverjük el a lisztben a sütőport. A pihentetett
joghurtos masszához keverjük hozzá a juharszirupot, az olajat és a felvert tojást, majd
forgassuk bele a lisztet, és keverjük bele a mazsolát. Töltsük meg a kivajazott
muffinformát kb. kétharmad részéig (a muffin sütés közben megnő), és kb. 190 C fokra
előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük készre. Mielőtt a formából kiborítanánk,
pihentessük tíz percig. Langyosan, vagy kihűlve tálaljuk, és juharszirupos öntetet kínáljunk
hozzá.
Elkészítési idő: kb. 50 perc
Jó tanács: Észak-Amerikában édeskés süteményeket, palacsintákat és kukoricapelyhet,
azaz corn flakes-et fogyasztanak szívesen a reggeli órákban. Frissen facsart narancslé és
hosszú kávé kíséretében


Mákos muffin
18 dkg margarint, 6 evőkanál tejjel forrásig hevítünk. Hozzáadunk 5 dkg mazsolát, 15 dkg
darált mákot, 1 citrom reszelt héját, 12 dkg porcukrot, majd hűlni hagyjuk. Kihűlés után
belekeverünk3 egész tojást, ezzel egyenletes simára keverjük. 25 dkg lisztben elkeverünk 1
sütőport, majd a keverékhez adagoljuk.
Izesitjük 1 kis kanál vanília vagy rum aromával.
A muffin formákat sütőpapírral béleljük, majd a masszával megtöltjük. Ne tegyük tele,
egyujjnyi maradjon el a peremétől, nagyon megduzzadnak. Előmelegített forró sütőben 20
perc alatt készre sütjük.
Porcukorral megszórva azonnal kínáljuk


Muffin
Hozzávalók: 10 dkg vaj (vagy margarin), 10 dkg főzőcsokoládé (vagy fehér csoki), 2 db tojás,
10 dkg lekvár, pár evőkanál gyümölcslé, 15 dkg liszt, 10 dkg cukor, kb. fél zacskó sütőpor.
Elkészítés: A 10 dkg vajat gőzben felolvasztom a 10 dkg csokoládéval együtt. Hagyom
kihűlni. Egy edényben összekeverek 2 tojást, 10 dkg gyümölcslekvárt (a legjobb a vegyes,
mert az nem annyira édes), 15 dkg lisztet, 10 dkg cukrot, 3-4 evőkanál gyümölcslét, illetve fél
zacskó sütőport. Ebbe a masszába keverem a kihűlt csokoládét. A hűtőbe teszem, pihentetem.
A sütőt 4-es fokozatra állítom (a 8-as fokozatból!), és kb. 25 percig sütöm. Ez az alaptészta.
Ha dúsítani akarom, tehetek bele gyümölcsdarabokat, pl.: pl. meggyet. Ilyenkor, ha meggybefőttet teszek, a befőtt levéből rakok a tésztába, de tehetünk bele mákot, diót,
csokireszeléket, bármit, amit szeretünk


Muffin variációk
Hozzávalók: 10 db tojás, 25 dkg margarin, 6 dkg Dr. Oetker Gustin étkezési keményítő, 24
dkg liszt, 10 dkg (1 cs.) Dr. Oetker Vaníliaízű porcukor, 0,5 dl étolaj, 1/2 cs. Dr. Oetker
sütőpor, 1 cs. Dr. Oetker Vanillincukor
Ízlés szerint dúsíthatjuk még a tésztát finom hozzávalókkal, ezáltal muffin változatokat
kapunk.
Tippünk:
Csokis muffin: Dr. Oetker Barna tortadarával
Színes muffin (gyerekeknek): Dr. Oetker Színes szórócukorral
Mazsolás muffin: 10 dkg mazsolával és 1/3 üveg Dr. Oetker Rum aromával
Elkészítés: A tojások sárgáját a vanillincukorral, a margarinnal, a porcukor felével habosra
kikeverjük, majd a porcukor másik felét, a tojásfehérjével kemény habbá verjük. Ezután lazán
összekeverjük őket, úgy, hogy a hab ne törjön meg.
Hozzáadjuk a többi nyersanyagot is, kikent formákba tesszük, és 150 C-os sütőben 30-40
percig sütjük.
Díszítés: Változatosan díszíthetjük a muffinokat Dr. Oetker Ét és Tej tortabevonókkal vagy
különféle ízű Dr. Oetker cukormázakkal


Paradicsomos muffin
Hozzávalók 4 személyre: Tészta: 250 g liszt, fél tk. só, 1 zacskó élesztőpor, 50 g
vaj/margarin, 2.25 dl tej, 1 tojás
Töltelék: 200 g brokkoli, 200 g túró, 2 ek. tej, 3 ek. reszelt eidami sajt, fél csokor
petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 12 kicsi, kemény paradicsom
A lisztet, sót és élesztőt tálban összekeverjük. A vajat felolvasztjuk és hozzáöntjük a
tejet, majd a liszthez adjuk a tojással együtt. Sűrű, de folyékony tésztává dolgozzuk.
Beleöntjük a 12 előkészített, kilisztezett muffinformák aljába, lefedjük és
szobahőmérsékleten kb. 30 percig kelni hagyjuk. (Ne kelesszük a forma széle alatt 1 cmnél magasabbra!) Közben a paradicsomok tetejét levágjuk, belsejüket kivájjuk, és
megsózzuk. A töltelékhez a brokkolit egészen apró rózsákra szedjük, puhára főzzük,
lecsöpögtetjük és kihűtjük. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, és a brokkolival együtt a
paradicsomokba töltjük, majd ezeket rátesszük a tésztára, és kissé belenyomkodjuk. 220
°C-on sütjük 10, majd 180 °C-on 20 percig. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni. Hidegen
kínáljuk


Sajtos-sonkás muffin
Hozzávalók: 22 dkg liszt, 1,5 dl natúr joghurt, 2 tojás, 5 dkg vaj, fűszersó, 3 kis kanál sütőpor,
12 dkg főtt sonka, 2 fej gomba, 1 csokor metélőhagyma, 5 evőkanál reszelt sajt
A tojásokat a vajjal simára keverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot. Fűszerezzük, és keverve
adagoljuk hozzá a lisztet és a sütőport. Végül belekeverjük az apróra vágott főtt sonkát,
aprított metélőhagymát, és a reszelt sajtot.
A muffin formákat vajjal kikenjük, vagy sütőpapírral kibéleljük. Belesimítjuk a formákba,
úgy hogy 1 cm kimaradjon a szélétől. 200 C-on 25 perc alatt készre sütjük.
Még melegen kiborítjuk, vagy a papírt levesszük róla 

Kereső

 

 

 

 

Belépés
0.019 mp