Mesék

Hans Christian Andersen


A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


H. C. Andersen
Hans Christian Andersen (Odense, Dánia, 1805. április 2. – Koppenhága, 1875. augusztus 4.) valószínűleg a leghíresebb dán költő és meseíró.
Hans Christian Andersen apja szegény cipész volt, akinek 1816-os halála után abbahagyta az iskolát, és otthon az összes beszerezhető színdarabot elolvasta, köztük Ludvig Holberg és William Shakespeare műveit. Shakespeare összes színművét kívülről megtanulta, és fabábuival a maga készítette játék-színházban el is játszotta azokat.


Hans Christian Andersen
14 éves korában ment Koppenhágába, hogy ott a királyi színháznál zenész legyen. A színház igazgatósága és VI. Frigyes király támogatásával 1822-1828 között latin iskolába, majd egyetemre járt.
Híres meséi: A kis gyufaáruslány, A császár új ruhája, A tűzszerszám, A rút kiskacsa, A kis hableány, A rendíthetetlen ólomkatona, A Hókirálynő.
Sokat utazott Európában. Egyik alkalommal járt Magyarországon is, ahol többek közt bejárta a mohácsi csatateret.
A dán, német és görög legendákra és történelmi tényekre, néphitre támaszkodott, valamint kora irodalmi mozgalmaira. Meséi a biedermeier kor legjelentősebb meséi, ma szinte a világ minden országában ismertek.
Mesekönyvei sikerét fokozták illusztrációi; első illusztrátora a szintén dán Vilhelm Pedersen (1820-1859) volt. 

 

A rendithetetlen ólomkatona

Fenyőfa

Borsószem-kisasszony

A kis gyufaárus lány

 A kis hableány

 

                                                       

Kereső

 

 

 

 

Belépés
0.021 mp