Misztikus lények

Sellők

A sellők avagy hableányok mitológiai lények. Olyan leányok, akiknek a teste halfarokban végződik. Az ókori görögök sellői a vízi nimfák közé tartoznak a naiaszokkal és néreiszekkel együtt, ők a tengerek nimfái, Tritón leányai.


Az óceánokat, tengereket és a szárazföld tavait, folyóit benépesítő fél-emberek - lehetnek nők vagy férfiak - az emberek fantáziáját már régóta foglalkoztatják.
A sellő-mítosz ősi és szerteágazó: kultúrákon, kontinenseken, évszázadokon ível át.Rengeteg féle elképzelés létezik ezeknek a gyönyörű tengeri lények kilétére. Sokféle nevük van : sellő, szirén, vízitündér, hableány, najád, triton, tengeri nimfa vagy nereida.... A történetek még ennél is ellentmondásosabbak: "némelyek gyengéd, jószívű teremtésekről szólnak, akik csak meg akarták mutatni kedevesüknek a mélység varázslatos világát, mások gonosz, tengeri szörnyekről, akik ízekre szaggatják a vízbe fúltakat. Voltak csillogó aranyhajú sellők, és voltak hableányok zöldeskék hajkoronával, éles fogakkal."

A gyönyörű, csábos alak, aki félig női, félig haltestű a művészeket is megihlette. Ám eltérő az ábrázolásuk. Valaki haluszonnyal, angolnafarokkal, vagy fátyolszerű úszókkal ábrázolta őket.
A hiedelem szerint egy sellő csak akkor kaphat emberi lelket, ha egy földi halandó elveszi.

Unikornis

Ófranciául unicorne. Latinul unicornis. Jelentése:
egy-szarvú, unus: egy, cornu: szarv. Mesebeli állat, hasonlatos egy lóhoz, amely szarvat visel.

Az unikornis kezdetben több állat alakjában is ismert volt (sárkány, vadszamár, antilop, orrszarvú: keveredtek is), de később többnyire szépséges fehér lovacskának ábrázolták; úgy, hogy homlokán hosszú, tekervényes szarv díszlik. a legendák szerint járása nesztelen, nem tapossa el a füvet, tavasz az aurája, és érzékisége elnyomja vadságát. 

Leonardo da Vinci ezzel az érzékiséggel magyarázta, hogy ha az unikornis egy lány ölébe hajtja a fejét, elejthetik a vadászok

Sárkányok

A különféle lények, amelyeket ma sárkánynak hívunk, valószínűleg nem azonos eredetűek, de mégis egymással párhuzamosan jöttek létre különböző kultúrákban a világon, talán fosszilizálódott dinoszaurusz- és ősemlős csontmaradványokra született magyarázatképpen.

A kínai sárkányok általában jóságos lények, míg az európai sárkányok és a perzsa mitológia sárkányai ellenségesek. A keresztény vallás sárkányai jellemzően mint a Sátán vagy annak szolgái jelennek meg. Szent György vértanút a sárkány legyőzőjének tekintik. A magyar sárkány a honfoglalás idején még egy törzsi tisztséget jelölt, s csak később vált elválaszthatatlanná a nyugati-keresztény mitológiákban szerepló bestia képétől. A magyar mitológia hagyományos sárkány-képe nem hüllő, hanem humanoid figura, akinek adott esetben több feje lehet, ami lelkeket szimbolizál. A 'sárkány' szó jelentése valószínűleg "fehér kán".


A kínai mitológiában 4 mágikus állat létezik; Az Egyszarvú, a Főnix, a Sárkány és a Teknőc. A kínai Sárkányt (kínai jelentése: "kiváló értelmű lény" vagyis 'Lung') istenként tisztelik, olyan mint egy oroszlán tulajdonságokkal felruházott angyal. Meglovagolja a szelet, a földműveseknek esőt hoz, továbbá birtokolja a legfőbb bölcsességet, a halhatatlanságot és a gyógyítóerőt. Õ alapította meg a kínai isten dinasztiát. Õ találta fel az írást és a tudományokat. Ezért nem csoda hogy a Sárkány évszázadokon át császári jelvény is volt. A császár trónját Sárkány-Trónnak, arcát Sárkány-Arcnak nevezték. A császár halálakor azt mondták, hogy az uralkodó felment egy Sárkány hátán az égbe.

Főnix

A főnix egy mitikus szent tűzmadár, mely eredetileg az egyiptomi mitológia egyik teremtménye volt.

A főnix a monda szerint 500, 1461 vagy 15 294 évig élt (attól függően, melyik forrásban olvasunk róla). A főnix gyönyörű vörös-arany tollazatú hím madár, mely élete végén fahéj-ágacskákból fészket épít, meggyújtja, és vele együtt porrá ég. A hamvakból ezután egy új, fiatal főnix születik, amely bebalzsamozza az öreg főnix maradványait egy mirhából készült tojásba, és eltemeti Héliopoliszban, a „nap városában”.

Az egyiptomiak a főnixet (egyiptomi nyelven: benu) gólya- vagy gémszerű madárnak tartották. A Halottak könyve és más szent óegyiptomi szövegek tanúsága szerint Héliopolisz egyik szent szimbóluma volt, és szoros összefüggésben állt a felkelő nappal és a napistennel, Rével.

Pegazus

A pegazus szó jelentése (Görögül: forrásló). Poszeidón Medúzával, Ókeánosz forrásainál nemzette, mikor még Medúza gyönyörű lány volt. De tettéért  Aphrodité-mivel Medúza az ő papnője volt-bosszúból megátkozta és rettentő szörnyé tette, kinek látványától minden halandó azonnal kővé válik. Pegazus mikor megszületett, azonnal Zeuszhoz repült az Olümposzra, és számára a villámokat és mennyköveket szállította.

Pegazust a múzsák lovának is tekintették, mivel a zenéjük gyönyörűségétől az égbe emelkedett. Patája ütésével Hippokrene forrást kicsalta a földből. Étele nem más volt mint a tüzes parázs, melyet akkor szeretett enni ha izzott pirosan. Amikor megette akkor tüzet fújt tőle. Itala a legtisztább forrásvíz volt de előfordult, hogy a forrón ömlő láva folyamból is ivott és abból merített magának még nagyobb erőt.

Tündérek

A tündérek, mint csodás mitológiai és mesei alakok igen népes családfát és szerteágazó történetet tudhatnak magukénak. Maga az alak szinte minden népnél megtalálható valamilyen formában. Az indiai népektől az irániakon át a kínaiakig egyaránt előfordulnak a hiedelemvilágokban olyan varázslatos lények, melyek ártó vagy jó szándékúak, és a létezés egy magasabb, vagy legalábbis embertől különálló részén foglalnak helyet, ugyanakkor az isteni szférát még nem érik el

Az európai folklórban betöltött helyük és megformálásuk korszakonként változó, de népenként, ha nem is egyforma, azért legalábbis hasonló. Ennek oka elsősorban történelmi, a görög kultúra rómaiba történő átszivárgásának, a római birodalom terjeszkedésének, majd a középkori keresztény egyház egységesítő törekvéseinek, valamint a reneszánsz antikvitás iránti tiszteletének köszönhető.

Az ma már ennyi év távlatából gyakorlatilag kideríthetetlen, hogy az egyetemes kultúrtörténet egyébként is igen változatos és korszakonként változó tündérábrázolásában mely nép mennyit tudhat magáénak.

 

 

Misztikus lények hozzászólásai

Szólj hozzá

Kereső

 

 

 

 

Belépés
0.03 mp